باز سازی یکی از قدیمی ترین مساجد تبریز در محله ی قراملک

ساخت وبلاگ
 

      باز سازی یکی از قدیمی ترین مساجد تبریز در  محله ی قراملک

 

مسجد جامع قراملک عصر امروز، جمعه مورخ 90/11/21 همزمان با ولادت با سعادت حضرت ختمی مرتبت، محمد مصطفی (ص) و میلاد فرزند برومندش امام جعفر صادق (ع)  طی آيينی معنوی و با اقامه اولین نماز جماعت بعد از مرمت و بازسازی با امامت حضرت حجت السلام والمسلمین حاج میرزا جعفر واعظ و با حضور پرشور اهالی محله افتتاح شد.

اين مراسم با تلاوت آياتي چند از كلام اله مجيد آغاز و در ادامه  مجری مراسم ضمن تبريك این میلاد خجسته و خوش آمد گویی کلام خود را  با اشعاری از زنده یاد «شب خیز» شاعر اهل بیت عصمت و طهارت در مدح حضرت رسول اکرم (ص)  شروع کردند.

در ابتدای برنامه از آقای مهندس اکرمی عضو فعال هیئت امناء مسجد جامع برای سخنرانی و ایراد گزارشی از مرمت و بازسازی مسجد دعوت شد.

آقای مهندس اکرمی پس از عرض خیر مقدم و تبریک میلاد و ایام دهه فجر، به دلیل ضیق وقت در گزارشی مختصر  به  ايراد سخنراني درباره تاریخچه مسجد و بازسازی و مرمت آن پرداختند ...

مهندس اکرمی ضمن اینکه مسجد جامع قراملک تنها مسجد تاریخی این منطقه میباشد گفت: هر ملت و منطقه ای برای خود تاریخ و گذشته ای دارد که از آن محافظت مینماید و به آثاری که از گذشته برایشان باقی میماند میبالد، و اهالی قراملک نیز بایستی از شناسنامه و هویت آثار اجدادی خود که این مسجد است، مراقبت نماید . 

در ادامه مهندس اکرمی با تعریف شناسنامه مسجد بیان داشت: کارشناسان میراث فرهنگی قدمت بنای اولیه مسجد را که با خشت خام بوده است و با توجه به سنگ قبرها و سر ستونهای  بدست آمده در حفاری ها به حدود 400 سال قبل و به دوران صفویه مربوط دانسته اند، مسجد در دو دوره متفاوت مرمت و بازسازی شده است که دوره اول که ساخت بنا میباشد شامل دو گنبد است که آجرها در آن  بصورت ایستاده بافته شده اند و با ذکر اینکه این نوع معماری در نوع خود در تبریز منحصر بفرد میباشد؛ موقعیت این دو طاق در  قسمت جلوی در مسجد میباشند که به دوره صفویه مربوط میشود، بعد از آن حدود 200 سال قبل در دوره قاجاریه مسجد دوباره بازسازی و توسعه پیدا میکند که بقیه گنبدها مربوط به این دوره میباشد.

وی افزود: اوایل نیمه دوم سال 85 بعلت تعمیر و بازسازی شروع به خاکبرداری از کف مسجد شد که بعد از آن در تاریخ  86/03/03 میراث فرهنگی  با شماره ثبت ۱۹۱۸۷ این بنا را به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رساند. در این مدت رفع خطر شده و مرمت های اضطراری مانند پی بندی، استحكام بخشی و مرمت گنبدها و طاق ها  انجام شده است و همچنین تعویض کف خاکی، ساماندهی و ایزوگام سقف، تعویض درب و پنجره ها و تعویض آجرهای تخریب شده و بندكشی و مرمت جداره از جمله مرمت و بازسازی های انجام شده در مسجد قراملک به شمار می رود.

اکرمی بیان داشت: مرمت دیوارهای از بین رفته، اصلاح ورودی، نصب سردرب، نماسازی آجری، اجرای سرویس بهداشتی مجزا برای خانم ها و آقایان در ورودی از دیگر اقدامات انجام یافته در ترمیم و گسترش مسجد قراملک است.

وی افزود: براي مرمت و بازسازي  بنا تا كنون بيش از دو ميليارد ريال هزينه شده كه سی درصد آنرا میراث فرهنگی و مابقی را اهالی محترم متقبل شده اند.

بعد از گزارش مهندس اکرمی جناب آقای دکتر واعظ از چهرهای ماندگار تبریز و فوق تخصص هماتولوژی و اونکولوژی برای ایراد سخنرانی دعوت شدند.

دکتر واعظ پس از تبریک اعیاد ولادت حضرت رسول (ص) و فرزند برومندش امام جعفر صادق (ع)  و یوم الله 22 بهمن ادامه داد: انسان برای تکامل بافتن نیاز دارد تا در کنار پیشرفت علمی به معرفت و خودشناسی نیز بپردازد.

وی افزود: انسانی که در کنار پیشرفت علمی و مادی پیشرفت معنوی نداشته باشد به هیچ دردی نمیخورد و به مثابه حیوانی میماند. 

وی ضمن یادآوری خطبه های مقام معظم رهبری در جمعه هفته گذشته اهالی را به حضور پرشور در راهپیمایی فردا دعوت کرد.

لازم بذکر میباشد که فضای اصلی مسجد، شبستانی مستطیل شکل به طول 17.33 و عرض 12.71 متر می باشد .ستون های شبستان با توجه به سنگهای بکار رفته در آنها ابعادشان متفاوت است، و متوسط ابعاد ستونها 90 در 90 سانتی متر می باشد. مصالح بکار رفته در بنا بیشتر آجر با ملات آهک می باشد و ابعاد آجر بکار رفته در بنا 25 در 25 در 5 می باشد و همچنین این مسجد نیز بمانند اغلب مساجد تاریخی آذربایجان شرقی فاقد ایوان میباشد

 

http://www.qaramalik.blogfa.com   : برگرفته از 

 

 

خوش منظر...
ما را در سایت خوش منظر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مهدی khoshmanzar بازدید : 300 تاريخ : شنبه 5 فروردين 1391 ساعت: 11:32